PROGRAMMA
Ecologische crises als klimaatverandering en verlies van biodiversiteit roepen fundamentele vragen op over hoe we onze planeet bewonen. Die vragen kunnen leiden tot ‘eco-anxiety’ en ‘eco-mourning’, maar ook tot handelen gericht op ecologische transitie. Hoe kan geestelijke verzorging mensen bijstaan en bijdragen aan transformatie?
Ecologische crises zijn niet los te zien van levensbeschouwelijke visies op hoe mensen de aarde bewonen. Zijn die visies antropocentrisch door de mens als centrum van en heerser over de wereld voor te stellen, of is er ruimte voor respect voor en wederkerigheid met niet-menselijke levensvormen? In het laatste geval spreken we van een ecocentrisch wereldbeeld. Een ecocentrisch wereldbeeld ziet de mens als participant in biotische systemen, met eigen kwaliteiten en afhankelijkheden.
De wetenschapsgebieden van duurzaam bosbeheer en antrozoölogie onderzoeken de relatie tussen mensen en meer-dan-menselijke anderen, en besteden aandacht aan de kwaliteiten en afhankelijkheden die de partners in die relaties inbrengen. Vanuit bosbeheer en antrozoölogie naar geestelijke verzorging kijken, opent een heel nieuw perspectief. De nadruk komt te liggen op relaties en op een belichaamde manier van zijn. Zingeving verschijnt dan minder als een cognitieve vorm van betekenisverlening, en meer als een diep in het lichaam verankerde vorm van relaties aangaan. We onderzoeken wat dat betekent voor werkvormen in de geestelijke verzorging.
De kosten voor deze cursus bedragen €795,- per deelnemer.
Aan deze training kunnen minimaal 8 en maximaal 20 deelnemers deelnemen.
Deze cursus wordt verzorgd door Hans Alma, Elvira Veldman en Cathrien de Pater.
INHOUD
In vier cursusdagen verwerf je inzicht in het verschil tussen antropocentrische en ecocentrische wereldbeelden, en de implicaties hiervan voor geestelijke verzorging. Je leert de relaties tussen mensen en meer-dan-menselijke anderen doordenken vanuit een ecocentrisch/relationeel perspectief met als kernbegrippen ‘belichaming’, ‘de Ander’ en ‘in de wereld zijn’. Via oefeningen leg je verbinding met je eigen werkpraktijk.
De eerste cursusdag (een volle dag) bestaat uit een werkbezoek aan een manege, waar we kennismaken met de werkwijze 'in verbinding met de ander' vanuit de verbeeldingscyclus van Hans Alma en de methodiek van ervaringsgericht leren met paarden, ontwikkeld door Linda Kohanov. Door oefeningen te doen ervaar je aan den lijve wat de ontwikkeling van een ecocentrisch perspectief betekent en krijg je voeling met wat je nodig hebt om je competenties in het werken vanuit dit perspectief te versterken (begeleider: Elvira Veldman).
De tweede cursusdag verdiepen we ons inzicht in ecocentrische wereldbeelden en hun implicaties voor geestelijke verzorging. We onderzoeken waarin antropocentrische en ecocentrische wereldbeelden van elkaar verschillen en welke plaats zij hebben in levensbeschouwelijke tradities. We verkennen hoe geestelijke verzorging doordacht en ingevuld kan worden vanuit een ecocentrisch perspectief, en wat de kernbegrippen ‘belichaming’, ‘de Ander’ en ‘zijn in de wereld’ ons hierin te zeggen hebben. Hoewel de dag een wat meer theoretisch karakter heeft, wordt steeds een praktijkgerichte vertaling van inzichten gemaakt (docent: Hans Alma).
In de derde cursusdag staat de doordenking van onze relaties tot meer-dan-menselijke bestaansvormen centraal. Je maakt kennismaking met inzichten vanuit duurzaam bosbeheer (docent: Cathrien de Pater) en antrozoölogische stromingen (docent: Elvira Veldman). Van daaruit onderzoeken we wat onze wederzijdse afhankelijkheidsrelaties met andere bestaansvormen betekenen voor ons existentieel welzijn. Belangrijke vragen zijn vanuit welke waarden – gebaseerd op een ecocentrisch wereldbeeld – geestelijk verzorgers kunnen werken en hoe inzichten vanuit antrozoölogische stromingen een meerwaarde kunnen bieden voor de werkpraktijk van geestelijk verzorgers.
De vierde cursusdag biedt verdere verdieping als het gaat om de betekenis van ‘belichaming’ en ‘de Ander’ vanuit een ecocentrisch wereldbeeld. Daarbij komt het principe van de waarneming van mensen en dieren met gebruikmaking van 'zachte ogen' aan bod. Op welke manier nemen dieren waar? Hoe kunnen mensen leren waarnemen op zo’n manier dat je in verbinding blijft met 'de ander', zowel mens als dier? Wat voor impact heeft dat op het in gesprek gaan vanuit ecocentrisch perspectief met cliënten? Praktische oefening vindt plaats door middel van rollenspellen vanuit 'embodiment en de ander' (docenten: Hans Alma en Elvira Veldman).
Wilt u meer informatie of een aanvraag doen
voor coaching of training?
U bent van harte uitgenodigd contact met mij op te nemen via dit formulier. Ik reageer zo snel mogelijk.
Dank u voor uw bericht.
Ik reageer zo snel mogelijk.
Daar ging iets mis helaas...
Probeert u het later nog eens.