Onderzoeksproject Planetaire Gezondheid als Existentiële Uitdaging
Onder de naam Planetary Health ontwikkelt zich een nieuw, interdisciplinair wetenschapsgebied dat de relatie tussen de gezondheid van mensen en hun (globale) omgeving bestudeert. Het project Planetaire Gezondheid als Existentiële Uitdaging levert daaraan vanuit de geesteswetenschappen een bijdrage. Uitgangspunt is de verwevenheid van de gezondheid en het welzijn van alle leven op aarde, en de noodzaak van het herstel van ecosystemen. We onderzoeken hoe de manier waarop mensen onze planeet bewonen daarop van invloed is.
Lees meer over de inhoud van het project, de verschillende onderzoekers, hun onderzoek en de betrokken kunstenaars op de speciaal hiervoor ingerichte webpagina Planetaire Gezondheid als Existentiële Uitdaging
Lees ook het interview met Hans Alma op de website van de Vrije Universiteit en in het artikel van Holistic: "Hoe planetaire gezondheid samenhangt met onze (geestelijke) gezondheid"
Landelijke overdenking | Hoe geef ik zin aan 2024?
Interviews met als thema: Hoe geef ik zin aan 2024? Sprekers: H. (Hans) Alma, G. (Günter) Schaefer & C.M. (Christa) de Wit. Aan het begin van dit nieuwe jaar stelt Christa de Wit zichzelf de vraag hoe zij zelf zin en betekenis kan geven aan dit nieuwe jaar? Deze vraag brengt haar bij Hoogleraar Hans Alma en Licht kunstenaar Günter Schaefer.
PODCAST
In de serie lezingen ‘Denken in de Driehoek’ wordt een aantal thema’s onder de loep genomen die je uitnodigen om na te denken over wat je zelf normaal vindt – en waarom. Hans Alma sprak op 24 januari over Schoonheid – Niet Normaal!
Ik neem jullie mee in mijn leestocht door het boek Political Theology of the Earth van Catherine Keller en bespreek elementen die ik van cruciaal belang vind voor de reflectie op religie in deze tijd.
Hoe belangrijk is verbeelding in corona-tijd? Ik laat zien dat we de rol van beelden moeilijk kunnen overschatten in deze pandemie. Beelden geven hoop, maar kunnen ook angst uitdrukken, zoals complottheorieën doen. Bij hoop gaat het me dan om twijfelende hoop, hoop tegen beter weten in. Ik breek een lans voor kunst en religie als gebieden waar verbeelding vanuit hoop mogelijk wordt gemaakt.
Op mijn YOUTUBE kanaal vindt u meerdere
voordrachten en presentaties.
Op zaterdag 15 April 2023 was er de inspiratieavond 'Broze Aarde'.
Het gedicht Broze aarde: Een mis voor het universum van de Zuid-Afrikaanse dichter Antjie Krog kwam in deze voorstelling tot leven.
Op donderdag 2 december 2021 hield ik mijn oratie
"WAAR MOGELIJK EN ONMOGELIJK ELKAAR RAKEN
Reflecties op geestelijke zorg en religieus humanisme"
Op 26 maart 2021 hield ik de 'Vrijzinnige Lezing'
Op 27 maart 2021 hield ik de 'Van Oosbreelezing'
Cursus 'Geestelijke verzorging in ecocentrisch perspectief'
Data: Woensdag 12 februari, Woensdag 5 maart en
Woensdag 19 maart 2025
Tijd: 15.30 - 21.00 uur
Locatie: Vrije Universiteit Amsterdam
Ecologische crises als klimaatverandering en verlies van biodiversiteit roepen fundamentele vragen op over hoe we onze planeet bewonen. Die vragen kunnen leiden tot ‘eco-anxiety’ en ‘eco-mourning’, maar ook tot handelen gericht op ecologische transitie. Hoe kan geestelijke verzorging mensen bijstaan en bijdragen aan transformatie? Leer het tijdens de opleiding Geestelijke verzorging in ecocentrisch perspectief.
Lezing ‘De geestelijk verzorger als verbeeldingsprofessional’
Data: Zaterdagmiddag 8 februari 2025
Tijd: 16.00 – 18.00 uur
Locatie: Gerrit Rietveld College, Eykmanlaan 1200, 3571 KH Utrecht
Tijdens deze middag zal Prof. Dr. Hans Alma de toepasselijke lezing ‘De geestelijk verzorger als verbeeldingsprofessional’ houden. Geestelijk verzorgers begeleiden mensen in hun zoektocht naar wat voor hen van waarde is in het leven. Verbeeldingskracht en professionele methoden spelen daarin een belangrijke rol.
Hans Alma neemt ons in haar lezing mee hoe een geestelijk verzorger verbeeldingskracht kan oefenen en professioneel kan inzetten in de begeleiding van een ander bij het omgaan met levens- en zinvragen, daarbij gebruikmakend van (religieuze) verhalen, rituelen, poëzie en andere kunstvormen. Hans Alma is hoogleraar geestelijke zorg en religieus-humanistische zingeving aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
DE VERBORGEN KRACHT VAN VERWONDERING EN VERBEELDING
Een 4-daagse training gericht op leven vanuit je kernwaarden
28 februari , 7 maart, 14 maart en 21 maart 2025
10.00 tot 15.15 uur
Villa Berg en Dal, Jacob van Lenneplaan 12, Baarn
In vier bijeenkomsten nemen cursusleiders Hans Alma, Aafke de Jong en Jacky van de Goor je mee in hoe je verwondering kunt ervaren en je verbeelding kunt inzetten. Dit doen zij op een originele en creatieve manier met inzet van kunst, film en andere beeldende vormen. Je maakt verbinding met wat jij ten diepste van waarde vindt en onderzoekt hoe je dat op een andere manier tot uitdrukking kan brengen dan in woorden. Dat geeft kracht om die waarden te realiseren in je keuzes en handelen. In de cursus staat wat je waarneemt en beleeft centraal.
Doelgroep: Ieder die zijn of haar verwondering en verbeelding bewust(er) wil inzetten in de vormgeving van (samen)leven. De cursus stelt geen eisen qua vooropleiding maar vraagt wel voorbereiding in de vorm van het lezen van populair wetenschappelijke teksten.
Inhoud:
I De Verbeeldingscyclus: Hans Alma
II Kijkgesprekken. Kijk, denk en verwonder: Ed de Jong & Aafke de Jong
III Je leven in één herinnering: Jacky van de Goor
IV De Verbeeldingscyclus beleefd: afsluitende dag door alle trainers, o.l.v. Hans Alma
Religieus-humanisme in de context van het Apostolisch Genootschap
1 maart, 15 maart, 29 maart en 12 april 2025
10.00 tot 15.15 uur
Villa Berg en Dal, Jacob van Lenneplaan 12, Baarn
In deze vierdelige cursus zullen Hans Alma en Jos de Wit aan de hand van de boeken 'Het verlangen naar zin' (Ten Have, 2020) en 'Bosbeekje of brede rivier' (Eburon, 2023) ingaan op de geschiedenis, betekenis en ontwikkeling van religieus-humanisme.